no cashe
1-2 dages levering
30 dages returret
Logo
cashe
Menu
Søg...
Søg
Menu
Forside
Basketball sko
Basketbolde
Basketball tøj
NBA
Basketkurve
Basketball udstyr
Fysio
Teamsport
Mærker
Tilbud
Basketball sko
Køn
Profil
Mærker
Tilbehør
Basketbolde
Størrelser
Mærker
Matrialer
Type
Tilbehør
Basketball tøj
Overdele
Underdele
Tilbehør
Mærker
NBA
NBA tøj
NBA tilbehør
NBA Teams
Mærker
Basketkurve
Mini Basketball Kurve
Basketball standere
Basketball kurve
Tilbehør / Reservedele
Mærker
Basketball udstyr
Basketball Tasker
Træningsudstyr
Trænerudstyr
Tilbehør
Teamsport
Design jeres klubtøj
Pakketilbud
Mærker
Under Armour
Nordic Basketball
Joma
McDavid
Mitchell and Ness
Molten
New Era
SKLZ
Spalding
Way of Wade
Wilson
Andre mærker
Forside / Artikler / Historien om Basketball

Historien om Basketball

Billede


HVORDAN OPSTOD BASKETBALL?


I december 1891 blev basketball opfundet af Dr. James Naismith i Springfield, Massachusetts.


Den originale ide opstod, da man fandt en bunke frugtkurve, som så blev hængt op i de gymnastiksale, hvor Naismith og hans spillere havde adgang.


I starten spillede man med frugtkurvene, som de var, men efterhånden blev man en anelse træt af at hente en stige og pille bolden ud af kurven.

Den lyse ide om at pille bunden ud opstod, og så tog basketball sin første form som spil.


Den første kamp nogensinde blev spillet 18. december 1891, og til lejligheden blev to fersken frugtkurve benyttet samt en fodbold.


I kampen spillede man 9 mod 9, og de legendariske første navne var John G. Thompson, Eugene S. Libby, Edwin P. Ruggles, William R. Chase, T. Duncan Patton, Frank Mahan, Finlay G. MacDonald, William H. Davis and Lyman Archibald, who defeated George Weller, Wilbert Carey, Ernest Hildner, Raymond Kaighn, Genzabaro Ishikawa, Benjamin S. French, Franklin Barnes, George Day og Henry Gelan.


Først i starten af 1900-tallet udskiftede man frugtkurvene med metalringe, og samtidig blev pladen bagved introduceret.

En ny liga


Den første professionelle liga blev stiftet i 1898, og den bestod af blot seks hold.


Trenton Nationals, New York Wanderers, Bristol Pile Drivers og Camden Electrics var de første fire vindere, men i 1904 faldt tingene fra hinanden.


Herefter opstod mange små turneringsstrukturer, men op gennem 20’erne og 30’erne opstod tre ligaer – Eastern Basketball League, Metropolitan Basketball League og American Basketball League.


Herefter begyndte de amerikanske colleges at melde sig ind under basketball fanerne, og i 1939 blev NCAA dannet. En stadig til dato voldsomt interessant turnering for både tv og publikum.

Billede
Billede

Fiba opstår og NBA vokser


Parallelt med alt dette begynder europæerne at organisere sig, og i 1932 kommer FIBA til verden. Arbejdet bærer frugt allerede fire år efter, da man får lov at komme på programmet ved det berømmede OL i Berlin i 1936.


Man afholder først i 1950 det første verdensmesterskab i Argentina, og næsten simultant med europæerne danner man i 1946 Basketball Association of America, hvilket igen bliver til National Basketball Association (NBA) i 1949.


I NBA har man delt turneringen op, så man har en Eastern Conference og en Western Conference. Holdene møder hinanden på kryds og tværs i den normale turnering, men når man går ind i slutspillet, deles man i de to conferences. Altså vil finalen altid blive et opgør mellem et hold fra East og et hold fra West.


NBA vokser sig hurtigt stor, og et hold dominerer i opstarten. Minneapolis Lakers vinder fem mesterskaber fra ’49 til ’54.

Russell og Chamberlain


Dog overgås de hurtigt, da Bill Russell og Boston Celtics sætter trumf den næste periode. Den største dominans i NBA’s historie starter, og med Russell som den helt store profil vinder Boston Celtics 11 mesterskaber på 13 sæsoner. Det sker fra ’57 til ’69.


Russell kæmpede i ligaen hårdt mod en anden dominerende spiller – Wilt Chamberlain. Boston Celtics var en af de forbandede grunde til at Chamberlain ikke vandt mere end to mesterskaber. Han var ellers en spiller, der som den eneste i NBA’s historie lavede 100 point i en kamp, og sammen med Russell er han fortsat blandt de eneste to, der har taget mere end 50 rebounds i en kamp.


Herefter skifter Walter A. Brown trofæet (ændres til Larry O’Brien trofæet i 1984) lidt mere jævnligt hænder op gennem 70’erne. Man skulle dog få mestrene fra 1971 Milwaukee’s center at se næsten et årti senere, da han tørner ud for Los Angeles Lakers.

Billede
Billede

Lakers og Boston


Kareem Abdul-Jabbar og Lakers vælter nærmest arenaerne i 80’erne, da man får tilført Earvin Magic Johnson Jr. til holdet.


Lynhurtigt finder de to profiler et unikt samspil, og Lakers får skabt begrebet ”showtime” med deres spektakulære og stærkt seværdige angrebsspil. Magic og Kareem vinder fem mesterskaber sammen, og samtidig bydes de op til dans af et andet traditionsbundet storhold. Boston Celtics begynder at røre på sig med Larry Bird i spidsen.


Hen over årene henrykker de to mandskaber en hel basketverden med deres rivalisering, og selvom Boston og Larry Bird blot vinder tre mesterskaber ind imellem Lakers, så betragtes Bird og Magic som lige store profiler i ligaen.

Bulls og Jordan


Efter et par år med Detroit Pistons og deres ”Bad Boys” ved roret blev det endelig tid.


Tid til at den bedste skulle vise sig frem. De næste år blev de mest ikoniske år sporten har set med Michael Jordan ved roret i Chicago. Seks mesterskaber til Chicago – kun afbrudt af to år med Jordan som baseball-spiller – var resultatet af et dynasti, der ændrede ligaen komplet.


Michael Jordan blev en superstjerne – større end man havde set det før. Samtidig fik han basketball ind i tv-stuerne, og man begyndte i høj grad at se en effekt i reklameindtægterne i forhold til sporten. Jordan bragte et helt andet niveau af penge med sig, og de spillere, der fulgte ham, nød gennem den næste to årtier godt af, at han banede vejen for de store kontrakter.

Billede
Billede

NBA og basketball ”around the globe”


NBA er blevet mere åben. Man har i USA fået øjnene op for kvaliteten af spillere fra hele verden. Europa har med hold som Real Madrid, CSKA Moskva, Fenerbahce, Barcelona osv. ledt vejen ind i amerikanernes basketbevidsthed.


Gennem de seneste år har man hevet et utal af udlændinge gennem draften, men allerede i 90’erne blev det mere udbredt. Det jugoslaviske landshold med profiler som Petrovic, Divac, Kukoc, Radja m.fl. blev synonym med det europæiske indtog i USA. Siden er flere fulgt efter, og i dag er profiler som Giannis Antetokounmpo fra Grækenland, Joel Embiid fra Cameroon, Rudy Gobert fra Frankrig, Nikola Jokic fra Serbien og Luka Doncic fra Slovenien dominerende i deres klubber.


Spillere som dem står på skuldrene af Dirk Nowitzki, Yao Ming, Tony Parker, Tim Duncan, Manu Ginobili osv., der formede ligaens diversitet og gjorde den global.

De helt store kommercielle stjernenavne er dog stadig amerikanske, og Kobe Bryant og LeBron James videreførelse af Jordans legacy har skabt dem flotte karrierer og store massive kontrakter på og uden for banen.


Dog har en lille pointguard – Steph Curry – været den, der har ændret spillet radikalt. 3-pointsskuddet er nu det våben, som alle NBA-hold brændende ønsker sig at udvikle på en stor mængde spillere.


Curry har sendt NBA i en ny retning, og dermed er verdensbasket også ændret for evigt.

En sport der fortsat bjergtager og glæder globalt, uanset hvor man kommer fra, og hvem man holder med.

Vi bruger cookies
Et eksempel er at vi bruger cookies til at huske hvilke ting du tilføjer din kurv så din købsoplevelse bliver god og du har mulighed for at ligge flere ting i kurven. Læs mere
Tillad
Afvis