no cashe
1-3 dages levering
30 dages returret
Logo
cashe
Menu
Søg...
Søg
Menu
Forside
Basketball sko
Basketbolde
Basketball tøj
NBA
Basketkurve
Basketball udstyr
Fysio
Mærker
Tilbud
Basketball sko
Se alt i Basketball sko
Køn
Profil
Mærker
Tilbehør
Basketbolde
Se alt i Basketbolde
Størrelser
Mærker
Matrialer
Type
Tilbehør
Basketball tøj
Se alt i Basketball tøj
Overdele
Underdele
Tilbehør
Mærker
NBA
Se alt i NBA
NBA tøj
NBA tilbehør
NBA Teams
Mærker
Basketkurve
Se alt i Basketkurve
Mini Basketball Kurve
Basketball standere
Basketball kurve
Tilbehør / Reservedele
Mærker
Basketball udstyr
Se alt i Basketball udstyr
Basketball Tasker
Træningsudstyr
Trænerudstyr
Tilbehør
Mærker
Se alt i Mærker
Under Armour
Nordic Basketball
Joma
McDavid
Mitchell and Ness
Molten
New Era
SKLZ
Spalding
Way of Wade
Wilson
Andre mærker
Forside / Artikler / Hvad er basketball?

Hvad er basketball?

Basketball som sport blev opfundet tilbage i 1891, altså mere end 100 år siden. Her gennemgår vi de vigtigste emner i basketballs historie, og svarer på de mest gængse spørgsmål.


Basketball en intens sport


For at starte helt grundlæggende ud, så blev basketball som sagt opfundet tilbage i 1891, af en canadisk idrætslærer ved navn dr. James Naismith. Naismith havde længe ledt efter en fysisk sport, som kunne spilles indendørs på skolens lille gymnastiksal. Det var nemlig koldt om vinteren i den canadiske by Springfield.


Sporten har derfor mere end 100 år på bagen, og sikke en udvikling den har været inde i. I første omgang blev der spillet med flettede frugtkurve, men problemet var naturligvis at der var bund i disse, så man hver gang skulle tage bolden op af kurven. Ret hurtigt opfandt man ringen og nettet som vi kender det i dag.


Derfra gik det også stærkt. Men der skulle dog gå 40 år før basketball som sport fik deres egen organisation, bedre kendt som FIBA. FIBA er i dag international arrangør af landsholdsturneringerne, herunder OL, VM og EM. Derudover levere de de officielle regler i international basketball, dog ikke NBA, som har sine egne.


Reglerne i Basket


Som nu basketball seer kan det være svært, at sætte sig ind i reglerne i basketball. Ikke mindst da vi her i Danmark, ser rigtigt meget fodbold, og nærmest er vokset op med dette. Reglerne i basketball er noget anderledes end i fodbold, og det kan også godt drille nye basketball seere.


De vigtigste regler er uden tvivl skridt reglen, da man i princippet har frit antal skridt, så længe bolden er i bevægelse, altså i dribling. Du må med andre ord ikke tage bolden op i hænderne, hvis du ønsker at bevæge dig med bolden. Når du holder bolden i længere end et sekund, så vurderes det at du har taget bolden op. Herefter må du tage to skridt, hvorefter du SKAL aflevere bolden eller skyde mod kurven.


En anden svær regel i basketball er hvornår der er fejl. Den er enormt svær for især tidligere fodbold seere. Basketball kan virke som lidt en tøsesport, når man ser det første gang, da man føler der bliver fløjtet for fejl hele tiden. Faktum er at det faktisk er ret svært at håndtere en bold du ikke må samle op, det er derfor ulovligt for modstanderen at slå til spilleren med bolden. Prøver forsvarsspilleren at slå bolden ud af hånden på modspilleren, så må denne ikke ramme boldholderens hænder eller arme. Skal bolden stjæles på den lovlige måde, så skal kun bolden rammes.

Hvordan er det med fejl?


forbindelse med fejl reglerne i basketball, så er der også mange der har svært ved at skælne og forstå hvornår der er straffekast ved fejl. Der kan komme straffe på flere forskellige måde. Den første og mest almindelige er hvis en spiller skyder mod kurven, og bliver ramt af en forsvarsspiller, så skudet bliver forstyrret. Det giver 2 straffe hvis det er sket indenfor 3 pointslinjen, og 3 straffe udenfor denne linje.


Der kan også gives straffe hvis et hold samlet set har fået 5 eller flere fejl i én periode. Dette kaldes holdfejl. Der skal derfor skydes 2 straffe uanset hvor på banen og i hvilken situation der lavet fejl på det boldbesidende hold.


En anden og mere sjælden måde at få straffe på, er hvis modstanderholdet brokker sig til dommerne eller på anden vis optræder usportsligt. Dette giver også straffekast.


Hvor længe er en basket kamp


Som regel varer en basketball kamp mellem 1,5 til 2 timer. Der spilles nemlig med tidsstop, når bolden er ude, ved udskiftning og straffekast. De 4x10 minutters spilletid, kan derfor sagtens hobe sig op.


Der er desuden 2 minutters pause mellem første og anden periode, samt tredje og fjerde periode. I pausen mellem anden og tredje periode er der 15 minutters pause.


Ender kampen uafgjort skal der spilles 5 minutters ekstra spilletid. Sådan fortsætter man indtil der er fundet en vinder. Kampene afgøres derfor i reelt spil, og ikke ved tilfældigheder som i fodbold på straffe.


Der er også noget der hedder et skudur i basketball. Det er formentlig en af de bedste opfindelser der er lavet i sporten. Ved ny boldbesidelse har holdet 24 sekunder til at få afsluttet, og får holdet en offensiv rebound, så de fastholder boldbesidelsen efter de har afsluttet får de 14 nye sekunder.


Skuduret i basketball er med til at holde tempoet oppe, så der hele tiden sker noget.


Basketball tøj til dig


Skal du i gang med at spille basketball, så kan vi kun anbefale dig at komme i gang med at spille. Det er sjovt og tempofyldt, og alle kan være med. Det kan virke svært i starten, men det lærer man lynhurtigt.


Prøv at søg på google, om der er ikke er en basketball klub  i nærheden af dig. Hvis du beslutter dig for at starte, så kan du altid finde basketball tøj og udstyr her på NordicBasketball.dk

Billede
Vi bruger cookies
Et eksempel er at vi bruger cookies til at huske hvilke ting du tilføjer din kurv så din købsoplevelse bliver god og du har mulighed for at ligge flere ting i kurven. Læs mere
Tillad
Afvis